Mekânları Daha İyi Koruyabilmek İçin Su Yalıtımı
Yaşadığımız yerlerin sağlamlığı için zaman zaman gereken bakımı yaptırmak gerekir. Mekânlara zarar veren bazı faktörlerden biri de sudur. Yağmur, kar, topraktaki nem ve banyo gibi yerlerde kullanılan iç kaynaklı sular mekânların sağlamlığına zarar vermektedir.
Mekânlara sızan su; taşıyıcı bölümlerdeki demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin azalmasına çürümesine çatlamasına betonun neden olur. Bu zarardan korunmak için de binalara su yalıtımı uygulamaları yapılır. Bu uygulamalar sayesinde de mekânlarda bakteri ve küf oluşması engellenmiş, sağlıklı ve güvenli mekânlar sağlanmış olur.
Su yalıtımı uygulamaları; toprak ile temas eden duvarlar, temeller ve zemine oturan döşemeler, suyun yapı dışında birikebileceği seviyenin altındaki dış duvarlar, balkonlar, teras ve eğimli çatılar ile banyo, lavabo gibi suyun sızma ihtimali olan alanlarda uygulanmaktadır. Aynı zamanda suyun içinde kalmasını istediğiniz u deposu, suni gölet ve havuz gibi alanlarda da
su yalıtımı uygulamaları kullanılmaktadır.
Su yalıtımı ile mekânlara nüfuz edemeyen su, süzgeçler ve drenaj boruları ile dışarı atılmaktadır. Uygulamalarda polimer bitümlü veya sentetik örtüler ve sürme su yalıtımı malzemeleri kullanılmaktadır. Bu konuda mekânın sudan nasıl ve ne kadar etkilendiği önemlidir. Mekânı etkileyen su zemin suyundan mı yoksa yağıştan mı etkilenmiştir, bu da yalıtımın nasıl yapılacağı konusunda önemlidir.
Sıvının durağan halde iken basıncı ve yoğunluğu da bilinmesi gereken özellikler arasında yer alır. Örneğin; negatif basınç olan mekânlarda yapılan yalıtımlar kullanıcıları korusa da yapıları korumamaktadır. Mekânlara uygulanacak olan su yalıtımı uygulamasının yapı ile su arasında yer alması ve suyun yapı ile kesişmesini engellemek yapılacak olan en doğru çözüm olur. Su yalıtımı uygulaması bu şekilde yapılarak pozitif su basıncına karşı yalıtım yapılmış olur.