Çatı Tadilatı Her Zaman Öncelikli Olmalıdır
Binaları daha uzun ömürlü kullanabilmek için belli aralıklarla bakım ve onarım yaptırmak gerekmektedir. Binaların en çok zarar gören bölümlerinden biri de çatılardır. Binaların en üst bölümü olduğu için yağış ve sıcak, soğuk ve rüzgâr gibi her türlü atmosfer olayından etkilenmektedir. Bu nedenle de binaların en çok tadilat isteyen bölümlerindendir.
Çatılar taşıyıcı kısım ve çatı kaplaması olarak iki bölümden oluşmaktadır.
Çatı tadilatı esnasında bu bölümler ayrı ayrı düşünülmeli ve ona göre tadilat yapılmalıdır. Taşıyıcı bölüm; malzemesinin ahşap, çelik ya da betonarme oluşuna, çatı eğimine, kaplama malzemelerinin ağırlığına, cinsine ve yüküne bağlıdır.
Binadaki ısı geçişinin toplam kaybının % 25 ‘i çatılardan kaynaklanmaktadır. Bu oran ısıtma ve soğutma masraflarını gereksiz yere arttırdığı için hem maliyet açısından, hem de dolaylı ve dolaysız olarak atmosfere olumsuz yönde etki etmektedir. Bu yüzden
çatı aktarma ile çatı sistemlerine gereken önem gösterilmeli ve çatılardan alınan verim en üst seviyeye çıkarılmalıdır.
Çatı tadilatı yapılacağı zaman ilk olarak baca dipleri, baca sıvaları, çatı iskeleti ve su dereleri gibi bütün çatı elemanları; tadilatı yapacak uzman ekip tarafından en ince ayrıntısına kadar incelenmelidir.
Tadilatı yapılsa bile verim alınmayacak şekilde olan çatılar onarılmak yerine, yeni bir çatı yapılmalıdır. Kiremitlerin döşenebilmesi için çatıya tahta kaplamalar yapılması, kaplamanın üzerine su geçirmez membran bir örtü serilmesi, kiremitlerin tek tek kontrol edilmesi ve kırılanların yenileri ile değiştirilmesi kiremitlerle ilgili
çatı yalıtım uygulamaları arasında yer alır.
Baca dipleri de en çok zarar gören bölümlerdendir. Baca diplerindeki yalıtım malzemeleri bacayı su sızmalarına karşı korumaktadır. Ancak hava şartlarından kolayca etkilendiği için zaman içerisinde yıpranabilir. Bu yüzden de çatı tadilatı esnasında kontrol edilmeli, yalıtım özelliğini kaybetmiş malzemeler yenileri ile değiştirilmelidir.